Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet

Borok


 


 
 

Tokaji Natúr eszencia 2009

Eme fiatal tokaji borkülönlegesség, Fenséges gyümölcsös karakterével a aszú felejthetetlen töppedt és botritiszes ízeivel, felidézi a magyar himnuszban leírt nektár fogalmát. A nagyon magas cukortartalom mellet a magas savak szépen összhangban vannak. Gyümölcsös karakterét keretbe foglalja az érlelt lekváros jegyek. E különlegesség kimagaslik az emberre gyakorolt pozitív immunerősítő hatásával is, a régi időkben még a gyógyszerkönyvekben is szerepelt.

Ajánlás: 12-13c° Reggel és este az élet jobbá tételéhez, vagy családi összejöveteleken desszertként.

Az egész szüret alatt gyűjtött aszúszemek lecsorgatott eszenciája e különleges ital. Az aszúszemeket kádba gyűjtjük, nem tapossuk és nem is préseljük, csak amennyit a saját súlyából kinyom, az gyűjtjük edényekbe és utána a hordóban érleljük. Ennek nagyon alacsony az alkoholtartalma mert csak felületi erjedésre képes a nagyon magas cukortartalomtól. Lassan érnek össze az ízei, de érdemes rá várni, mert gyönyörű ital képződik belőle.

Alkoholtartalom: 6,5 %
Cukortartalom: 351 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 100,4 g/l
Savtartalom: 13,4 g/l




 

Tokaji Natúr eszencia 1985

Színe mély kávébarna vöröses árnyalattal. Illatában  csokoládéra és túlérett datolyára emlékeztet. Íz világában  csokoládé, kávé,szentjánoskenyérmag és aszalt sárgabarack ízek olvadnak egymásba. Étkezések után gyógyszerként és ünnepi alkalmakra 12-14C-on javasolt a fogyasztása.


Alkoholtartalom: 4,5%
Cukortartalom: 388,5 g/l
Cukormentes extrakttartalom:121,4 g/l
Savtartalom: 12,2 g/l








Palackjainkat kézbe véve, rögtön megjelennek szemünk előtt Tokaj-hegyalja hegyei, melyeknek vulkáni dűlőin találhatók szőlő ültetvényeink.

A közelben folyik a Tisza és a Bodrog, amelyek úgy ölelik közre ezt a csodálatos vidéket, ahogy címkéink ölelik körbe palackjainkat.


Mindezek együttesen alkotják azt a Tokaj-hegyaljára oly jellemző, a világon egyedülálló mikroklímát, amelynek áldásos hatásai megjelennek mostani borainkban is.
E speciális körülményeknek köszönhetően jön létre a Tokaji Aszú bor is, mely a borkedvelők közt méltán elismert különlegesség.


Tokajt még himnuszunk is megeleveníti:
„Tokaj szőlővesszein
Nektárt csepegtettél”


Elmúlt évek borversenyein elért eredményeink:









Tokaji Sárgamuskotály 2008 édes 2 Arany, 2 Ezüst
   
Tokaji Furmint 2009 száraz 1 Ezüst
Tokaji Furmint 2009 félszáraz
1 Ezüst
Tokaji Furmint 2009 édes 3 Ezüst
Tokaji Hárslevelű 2009 kései szüretelésű 2 Arany, 2 Ezüst
Tokaji Sárgamuskotály 2009 kései szüretelésű
1 Arany, 2 Ezüst
   
Tokaji Furmint 2010 száraz 1 Bronz
Tokaji Hárslevelű 2010 száraz
1 Ezüst, 3 Bronz
   
Tokaji Sárgamuskotály 2011 félédes  1 Arany
Tokaji Furmint 2011 édes 1 Bronz
Tokaji Sárgamuskotály 2011 kései szüretelésű 2 Arany, 1 Ezüst
Tokaji Hárslevelű 2011 kései szüretelésű
2 Arany
   
Tokaji Furmint 2012 édes 2 Bronz
Tokaji Hárslevelű 2012 édes 1 Ezüst, 1 Bronz
Tokaji Sárgamuskotály 2012 félédes 1 Ezüst
Tokaji Sárgamuskotály 2012 kései szüretelésű 1 Ezüst
   
Tokaji Hárslevelű édes 1 Ezüst
   
Tokaji Szamorodni 2004 száraz 1 Arany, 1 Ezüst
   
Tokaji Aszú 1999 5 puttonyos 4 Arany, 1 Ezüst
Tokaji Aszú 2004 5 puttonyos  3 Arany, 5 Ezüst
Tokaji Aszú 2007 6 puttonyos 2 Arany, 1 Ezüst
Tokaji Aszú 2008 5 puttonyos 1 Ezüst
Tokaji Aszú 2008 Sárgamuskotályos 5 puttonyos 1 Arany
Tokaji Aszú 2009 5puttonyos 1 Arany
   
 Tokaji Natúr eszencia (1985) 1 Nagyarany,1 Arany





„Boldogok azok, kik a tokaji borral;
A Nap melegségét hozzák le az emberek szívébe”