








Borvidék
Tokaj hegyaljai borvidék egy kis édenkert, az áldott magyar föld és az örökké éltető napfény szerelmének gyümölcse. Páratlan szép földrajzi fekvése, a Kárpátok közelsége, kedvező kontinentális éghajlata, kiváló talajadottságok, lösz és nyiroktalajok, az itt termesztett, honos szőlőfajták (furmint, harslevelű, sárgamuskotály, zéta, kövérszőlő) ökológiai és ökonómiai értékei, a kése szüreti időpont, az aszúsodás mikrobiológiai folyamata párosulva az itt élő szorgos emberek évszázados tapasztalataival, szőlő és borszeretetével tette igazán naggyá, történelmi borvidékké Tokajhegyalját. Kölcsey Ferenc a legnagyobb magyar költő 1823. január 23-án írt nemzeti Himnuszunkban így emlékezik:
„Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél”
Tokajhegyalja földrajzi és éghajlati adottságai:
Fekvése
A történelmi borvidék Magyarország északeleti szegletében, az északi szélesség 48 fok 7 perc - 48 fok 25 perc valamint a keleti hosszúság 38 fok 50 perc - 39 fok 22 perc között terül el.
Éghajlata
Kontinentális száraz, évi középhőmérséklet 10,6C, a csapadék mennyisége 450-500mm átlagban, napfényes órák száma 1900-2200, a vegetációs időszak teljes hő összege 2200-2800C.
Talajtípusok
Tokaj-Tarcal környékén eróziós lösz, Tolcsva-Sárospatak-Sátoraljaújhely erősen kötött vulkanikus alapbázison képződött nyiroktalajok. Mád-Tállya vonzáskörzetében barna erdei talajok nyiroktalajjal keverten. A történelmi borvidék ökológiai adottságai minőségi és különleges borok előállítására kiválóan alkalmasak.
"Tokaj nagysága több mint 400 vulkánban lakozik "